En intressant föredragskväll

Föredraget om fågel- och djurlivet i Uganda var mycket intressant att ta del av. Kent-Ove Hvass talade och visade bilder från en resa till Uganda och dess nationalparker. Bilder på bl. a fåglar, djur och gorillor visade på den enorma artrikedomen som finns i Ugandas skyddade områden. Han berättade om hur ekoturismen vuxit och därmed bidragit till att göra nationalparkerna än mer betydelsefulla för landets ekonomi. Något som naturligtvis också är räddningen för djurlivet. Samtidigt råder ett högt tryck från befolkningen sida om att fälla regnskog för att skapa odlingsbar mark. Vad man också kan fundera över och vad som också diskuterades under kvällen är vad som sker i nästa steg, då den ekonomiska exploateringen av naturvärden tagit nästa steg i "utvecklingen". Hur kommer den att påverka naturen och djurlivet?

Kent-Ove berättade också lite om SOF:s planer framöver. Han talade om vikten av att alla vi som har ett fågelintresse faktiskt borde engagera oss i högre gard. Ett förslag som kommit SOF:s led är att ev byta namn på SOF ( Sveriges Ornitologiska Förening). Anledningen är att man tror att ordet "ornitologiska" förpliktigar så att vi drar oss lite för att bli medlemmar. Detta är något som man vill ändra på då antalet fågelintresserade människor är betydligt fler än vad som visar sig i medlemslängden. Har ni ett förslag på nytt namn för SOF så hör gärna av er till Kent-Ove på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. och lägg ett förslag. England, liksom i Sverige, är fågelintresset stort. Skillnaden är att i England är engageringsgraden större och kan visa siffror på runt 10% av befolkningen. Detta utgör därför bl.a en betydande faktor i kampen om fågellivets bevarande- Något som SOF också vill sikta på för Sverige vidkommande. Kolla alltså in SOF:s eller VgOF:s hemsida  och varför inte hysta in en hundring för att bli ny medlem.

Vi tackar Kent-Ove och besökarna för denna kväll och hoppas på ännu större uppslutning till nästa gång vi anordnar en sådan här aktivitet. Det kanske går att omprioritera i fritidssysslorna lite till mans?

CJ