Kalender

April 2024
M Ti O To F L S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Today4
Total134112

GLASPARTIER OCH FÅGLAR

En dålig kombo...

Är det någon som på senare tid märkt att fågelbestånden verkar befinna sig ett sluttande plan. Fågelmatningarne verkar ha allt färre besökare och flockarna lyser med sin frånvaro. Tillfälligt eller tränd? En tränd är iallafall faktumet att ett otal emailfrågor under senare tid så droppat ner just med undringar om vart fåglarna vid fågelbordet tagit vägen. En anna fråga som i allt högre pmfattning ställs är varför så många fåglar kör in och bryter nacken i diverse glaspartier. Svaret är helt enkelt att förekomsten av glaspartier idag ökar i väsentlig omfattning. Här är ändå något som vi alla, i väntan på att en natiolell/global reglering kanske kan utformas, kan bidraga till att förändra och omgående förändra förutsättningarna för våra små bevingade kompisar och därmed spara mycket lidande och många liv. fönsterkrock

Glaspartier i olika former som fönster, altanräcken, växthus, bullerplank, uterum ect. är ett stort problem för alla typer av fåglar i alla länder. Glasen skördar oräkneliga fågelliv i takt med ett ökat byggande av just dessa. Någon form av reglering kring dessa dödsfällor måste nog instiftas. Fick t.ex. i dagarn ett email  från en kvinna som nu haft minst fyra Spillkråkor son störtat i i hennes fönster och fallit döda ner med bruten nacke. Oerhört tragiskt på just denna nyckelart.

För att i någon mån råda bot på detta stora och alltmer växande  problemet så råder jag er alla att sätta upp något som minskar genomskinligheten i glaspartier och/eller att sätta upp s.k. rovfågelsiluetter, https://www.aos.nu/siluett-rovfågel.  Dessa kan man kanske skära till själv eller beställ/köpa på t.ex. Naturbokhandeln.

 
Lycka till och sprid gärna kunskapen om detta i era omgivningar...
 
Skåda lungt....
CJ